WordPress en PHP 8.2: Een Gids

WordPress is een van de meest populaire content management systemen (CMS) ter wereld, en PHP is de programmeertaal waarop het is gebouwd. Met de recente release van PHP 8.2, zijn er een aantal interessante verbeteringen en nieuwe functies die van belang zijn voor WordPress-gebruikers en -ontwikkelaars.
In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van PHP 8.2 bespreken en hoe deze veranderingen de prestaties en mogelijkheden vn WordPress kunnen beïnvloeden. We zullen ook enkele tips en aanbevelingen geven voor het upgraden naar PHP 8.2 en het optimaliseren van WordPress voor deze nieuwe versie van PHP.

Wat is PHP 8.2?

PHP is een server-side scripting taal die wordt gebruikt voor het bouwen van dynamische webtoepassingen en websites. Het is de taal waarop WordPress is gebouwd en wordt door miljoenen ontwikkelaars over de hele wereld gebruikt.
PHP 8.2 is de nieuwste versie van PHP en werd in december 2021 uitgebracht. Het bevat een aantal belangrijke verbeteringen en nieuwe functies die de prestaties, beveiliging en mogelijkheden van de taal verbeteren.
Belangrijkste kenmerken van PHP 8.2
Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste kenmerken van PHP 8.2 die van belang zijn voor WordPress-gebruikers en -ontwikkelaars.

 1. Nieuwe operator voor null safe toegang

Een van de belangrijkste nieuwe functies van PHP 8.2 is de null safe operator, die het gemakkelijker maakt om veilig toegang te krijgen tot eigenschappen en methoden van objecten die null kunnen zijn.
Dit is vooral handig voor WordPress-ontwikkelaars die vaak te maken hebben met objecten die null kunnen zijn, zoals de WP_Query klasse. Met de null safe operator kunnen ontwikkelaars veilig toegang krijgen tot eigenschappen en methoden van deze objecten zonder zich zorgen te hoeven maken over null pointer exceptions.
Hier is een voorbeeld van hoe de null safe operator kan worden gebruikt in WordPress:

Oude manier

if ( $query && $query->have_posts() ) { 
 while ( $query->have_posts() ) {
  $query->the_post(); // Doe iets met de post 
 } 
}


Nieuwe manier

while ( $query?->have_posts() ) { 
 $query?->the_post(); // Doe iets met de post 
}
 1. Verbeterde foutmeldingen

PHP 8.2 bevat ook verbeterde foutmeldingen die het gemakkelijker maken om bugs en fouten in de code op te sporen en op te lossen. Dit is vooral handig voor WordPress-ontwikkelaars die vaak te maken hebben met complexe codebases en veel afhankelijkheden.
Met de verbeterde foutmeldingen van PHP 8.2 kunnen ontwikkelaars snel de oorzaak van een fout achterhalen en deze oplossen zonder de code handmatig te hoeven doorzoeken. Dit bespaart tijd en verhoogt de efficiëntie van het ontwikkelingsproces.

 1. Snellere prestaties

Een van de belangrijkste voordelen van PHP 8.2 is de verbeterde prestaties. PHP 8.2 is aanzienlijk sneller dan eerdere versies van PHP, wat resulteert in snellere laadtijden van webpagina’s en betere prestaties van webtoepassingen.
Dit is vooral belangrijk voor WordPress-gebruikers, omdat snellere laadtijden van webpagina’s de gebruikerservaring kunnen verbeteren en de rangschikking in zoekmachines kunnen verbeteren.

 1. Verbeterde beveiliging

PHP 8.2 bevat ook verschillende beveiligingsverbeteringen, zoals verbeterde beveiliging tegen cross-site scripting (XSS) en cross-site request forgery (CSRF) aanvallen. Dit maakt webtoepassingen, zoals WordPress, veiliger en minder kwetsbaar voor aanvallen.

 1. Nieuwe functies voor ontwikkelaars

PHP 8.2 bevat ook een aantal nieuwe functies die het gemakkelijker maken voor ontwikkelaars om complexe webtoepassingen te bouwen. Enkele van de nieuwe functies zijn onder meer:

 • De mogelijkheid om variadische eigenschappen te definiëren en te gebruiken
 • De mogelijkheid om named arguments te gebruiken in functie-oproepen
 • De mogelijkheid om return type contravariantie te gebruiken voor interfaces

Deze functies kunnen WordPress-ontwikkelaars helpen om efficiëntere en geavanceerde code te schrijven, wat kan resulteren in betere prestaties en een betere gebruikerservaring.

Hoe upgraden naar PHP 8.2


Nu we hebben besproken waarom PHP 8.2 belangrijk is voor WordPress-gebruikers en -ontwikkelaars, laten we eens kijken hoe je kunt upgraden naar deze nieuwe versie van PHP.

 1. Controleer of uw webhost PHP 8.2 ondersteunt

Voordat u kunt upgraden naar PHP 8.2, moet u ervoor zorgen dat uw webhost deze versie van PHP ondersteunt. De meeste webhosts bieden tegenwoordig ondersteuning voor PHP 8.2, maar het is altijd het beste om dit te controleren voordat u begint met upgraden.

 1. Maak een back-up van uw website

Voordat u begint met het upgraden van PHP, is het belangrijk om een back-up te maken van uw website. Dit zorgt ervoor dat u in geval van problemen altijd een herstelpunt heeft.

 1. Werk uw WordPress-installatie bij

Voordat u PHP upgradet, is het belangrijk om uw WordPress-installatie bij te werken naar de nieuwste versie. Dit zorgt ervoor dat uw website compatibel is met PHP 8.2 en eventuele bekende compatibiliteitsproblemen zijn opgelost.

 1. Upgrade naar PHP 8.2

Als uw webhost PHP 8.2 ondersteunt en uw WordPress-installatie is bijgewerkt, kunt u beginnen met het upgraden naar PHP 8.2. Dit kan meestal worden gedaan via het controlepaneel van uw webhost of door contact op te nemen met de ondersteuning van uw webhost.

 1. Test uw website

Na het upgraden naar PHP 8.2, is het belangrijk om uw website te testen om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Controleer alle pagina’s en functies van uw website om ervoor te zorgen dat alles nog steeds werkt zoals het hoort.


Als u problemen ondervindt na het upgraden naar PHP 8.2, kan het zijn dat er compatibiliteitsproblemen zijn met uw WordPress-thema of -plug-ins. In dat geval moet u mogelijk contact opnemen met de ontwikkelaars van uw thema of plug-ins om te zien of er een update beschikbaar is die compatibel is met PHP 8.2.


Conclusie


PHP 8.2 is een belangrijke upgrade voor WordPress-gebruikers en -ontwikkelaars. Het biedt verschillende voordelen, waaronder betere prestaties, verbeterde beveiliging en nieuwe functies voor ontwikkelaars.


Als u van plan bent om te upgraden naar PHP 8.2, zorg er dan voor dat u uw webhost controleert om te zien of deze deze versie van PHP ondersteunt en maak een back-up van uw website voordat u begint. Werk uw WordPress-installatie bij voordat u begint met upgraden en test uw website na de upgrade om ervoor te zorgen dat alles correct werkt.


Door te upgraden naar PHP 8.2, kunt u profiteren van de verbeterde prestaties, beveiliging en nieuwe functies die deze versie van PHP biedt. Dit kan resulteren in een betere gebruikerservaring voor uw bezoekers en een betere ontwikkelingservaring voor u als WordPress-ontwikkelaar.