Wat zijn de voordelen van een VPN verbinding ?

De vrije wereld die we gehoopt hadden te creëren met het internet is iets minder goed uitgepakt dan we hadden gehoopt.  Het internet van vandaag wordt beheerd door onder andere regeringen en andere belanghebbenden terwijl het ook nog vol zit met malware, hackers en cybercriminaliteit.  Met het gebruik van een VPN verbinding is de goede beveiliging van een thuisgebruiker een belangrijke factor.

Door een VPN te activeren als thuisgebruiker ben je goed beschermt. Een VPN zal je niet tegen alle kwalen beschermen maar het is een uiterst nuttige bijdrage op meerdere vlakken van de internetervaring van de thuisgebruiker.

Een VPN verbinding beschermt je extra online.

Kwalitatieve VPN diensten versleutelen al je internetverkeer.  Op de devices die je dagelijks gebruikt wordt een onbeveiligde verbinding omgezet in een beveiligde dataverbinding bestaande uit onleesbare code.  Deze onleesbare (versleutelde) code gaat via je router, langs je internetprovider naar een VPN-server. De VPN-server zet deze code weer om in leesbare data en communiceert met de website die je op dat moment bezoekt.  Omdat de VPN-server deze reactie in leesbare gegevens zorgt dit er vervolgens voor dat jij deze website kunt “zien”.

Om het nog makkelijker te omschrijven kan je een VPN verbinding het beste omschrijven als een tolweg.  Als je over een tolweg wilt rijden, dan zul je net als bij het internet moeten betalen voor de infrastructuur. Het grote verschil in deze vergelijking zit hem erin dat je bij een tolweg wordt doorgelaten zonder problemen maar internetproviders en overheden bij een internetverbinding willen kijken wat je vervoert en waar je dit naartoe brengt. Erg vreemd, toch? In plaats van dat je betaalt en gebruik mag maken van de tolweg, moet je ook nog inzichtelijk maken wat je bij je hebt en waar je dit naartoe brengt.  Dit is in essentie de uitleg over wat er momenteel gebeurt op het internet.  Ga je gebruik maken van een VPN dan hoeft dit niet.  Ze kunnen dan niet meer zien wat je over de tolweg vervoert en waar je dit heen brengt.

Een VPN zorgt ervoor dat al je data veilig blijft. Hackers, maar ook internetproviders, netwerkbeheerders, bedrijven en overheden kunnen dan niet zomaar meer inzage krijgen in je gegevens.  Een ander voordeel van een VPN is dat ze HTTPS kunnen afdwingen. Dit zorgt ervoor dat als je naar een onbeveiligd HTTP webadres gaat, je dan automatisch wordt doorgeleid naar een HTTPS-adres als dit bestaat.  Bestaat dit niet, dan krijg je automatisch de vraag of je door wil gaan. Deze maatregelen zorgen er allemaal voor dat je een extra stukje beveiliging met je meedraagt zodra je het web op gaat.

Je echte IP-adres wordt afgeschermd.

Als je een VPN gebruikt, wordt je eigen IP-adres verborgen en krijg je een IP-adres mee vanuit de VPN-server. Goede VPN’s houden niet bij wat je online doet en hebben als doe om jouw internetverkeer te versleutelen en anonimiseren.  Waar websites en andere partijen normaal een profiel van je opbouwen aan de hand van je IP-aders, kan dit niet als je een VPN aan hebt staan.  Dit betekend dus in het kort dat jouw gegevens niet zomaar verzameld kunnen worden en worden verkocht aan de hoogste bieder.

Het gebruik van een VPN biedt vele voordelen. Voordelen die met name te maken hebben met veiligheid, privacy en het omzeilen van blokkades. We zetten in het kort de voordelen voor je op een rijtje:

  • Al je internetverkeer wordt versleuteld
  • Je eigen IP-adres wordt volledig afgeschermd
  • Je kunt met een relatief gerust hard downloaden
  • Blokkades van andere landen omzeilen
  • Online aankopen of het boeken van vliegtickets kan met korting
  • Je kunt met een gerust hart gebruik maken van openbare wifi-netwerken.
  • Je krijgt goede bescherming omdat al je devices tegelijkertijd worden voorzien van dezelfde beveiliging

Een VPN is niet de oplossing voor elk probleem op het internet maar een uitstekende manier om je online vrijheid, veiligheid en privacy aanzienlijk te verbeteren!
Interesse gekregen in het uitproberen van een VPN? Bekijk dan eens onze pagina over GOOSE VPN. Een volledig Nederlandse aanbieder met servers in nederland.