WP-CLI – Wat is het en wat kan ik er mee ?

Zolang als dat we WordPress kennen, bestaat WordPress uit een eenvoudige codebasis met een vleugje objectgeoriënteerde PHP wat het meest abstracte systeem is. In de afgelopen paar jaar is dit echter in positieve zin veranderd. Van unit testing tot CSS preprocessing en command line tools, duiken er steeds meer ontwikkelaar vriendelijke assets op. In dit artikel gaan we in op: WP-CLI.

Wat is WP-CLI?

WP-CLI is een hulpmiddel voor de command line waarmee ontwikkelaars algemene taken (en niet zulk algemene taken) van een WordPress-installatie kunnen beheren. Het kan hierbij gaan om gebruikers, berichten, categorieën toevoegen/verwijderen, testgegevens invoegen, zoeken en vervangen in de database, wachtwoorden resetten, hulp bieden bij het oplossen van prestatieproblemen en nog veel meer!

WP-CLI is al meer dan een decennium lang een open-source project en wordt sinds 2003 voornamelijk onderhouden door Daniel Bachhuber. Het primaire doel van WP-CLI is om de workflows van WordPress-ontwikkelaars te versnellen.

WP-CLI Installeren

Om WP-CLI v2.0.0 te gebruiken heb je minimaal PHP 5.4 nodig. Hoewel dit een goede stap vooruit is, raden we aan dat je ten minste een ondersteunde versie van PHP gebruikt, oftewel 5.6 of hoger. PHP 7.2 is standaard op al onze Premium WordPress hosting installaties, zowel om redenen als beveiliging als voor prestaties. We hebben ook PHP 7.3 en 7.4 beschikbaar.

Om te beginnen moet je WP-CLI installeren — een heel eenvoudig proces. De stappen voor Linux en OSX zijn als volgt, voer deze drie commando’s een voor een uit:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/wp-cli/builds/gh-pages/phar/wp-cli.phar
chmod +x wp-cli.phar
sudo mv wp-cli.phar /usr/local/bin/wp

Als er iets misgaat of als je Windows gebruikt, raadpleeg dan de basisinstructies of de alternatieve installatie methoden.

Zodra bovenstaande stappen zijn uitgevoerd, moet je de opdracht wp --info kunnen gebruiken en een zinvol antwoord krijgen.

Het proces is hetzelfde wanneer je WP-CLI op je server wilt installeren. Vergeet niet dat voor PC Patrol klanten die een Premium WordPress hosting pakket of WordPress Server afnemen WP-CLI al is geïnstalleerd. Weet je niet zeker welke versie je momenteel gebruikt? Je kunt altijd het wp cli version commando uitvoeren om dit uit te vinden.

Samenvatting

WP-CLI is echt de droom van de ontwikkelaar en websitebeheerder die uitkomt. Als ontwikkelaars kunnen we in een handomdraai testlocaties maken, testinhoud toevoegen en allerlei soorten gegevens magisch importeren en exporteren. Sitebeheerders kunnen updates en andere taken met een simpel commando uitvoeren.

Als je WP-CLI nog niet hebt geprobeerd, raad ik je aan het eens te proberen.

Vergeet niet dat de op de Premium WordPress hosting servers van PC Patrol WP-CLI automatisch al beschikbaar is. Als je de meest moderne WordPress hosting architectuur wilt proberen en toegang wilt hebben tot geweldige tools zoals WP-CLI, neem dan contact met ons op voor een gratis test periode van 2 weken.


Als je dit artikel leuk vond, dan zul je gek zijn op ons WordPress hosting platform. Of het nu gaat om het versnellen van jouw website of het krijgen van 24/7 support van ons ervaren WordPress-team. Onze door Digital Ocean aangedreven infrastructuur is gericht op automatische schaalbaarheid, prestaties en beveiliging. Laat ons jou het verschil tonen!

Bekijk onze pakketten