Apple Fan? Zo doe je mee met de publieke beta’s

Nieuwe iOS versie! Nooit meer zolang wachten

Als gewone Apple gebruiker kun je sinds een aantal jaar ook mee doen aan Apple’s publieke beta programma. In deze korte blog leggen wij uit hoe u hieraan mee kunt doen.

Meld je vooral aan in de zomer!

In de zomer (lees in juni) is het altijd feest. In deze maand lanceert Apple vaak een nieuwe versie van hun OS voorzien van de nieuwste functionaliteiten.

Vlak daarna verschijnen de ontwikkelaarsbeta’s en de publieke beta’s waarmee je de nieuw aangekondigde functies meteen kunt proberen (met uitzondering van watchOS, want daarvan zijn geen publieke beta’s beschikbaar). De beta’s die in de zomermaanden verschijnen zijn het meest interessant, omdat ze allerlei nieuwe functies bevatten die je dan al meteen kunt proberen.

Publieke beta installeren.

Iedereen kan zich gratis aanmelden voor het publieke betaprogramma en je hoeft hiervoor niet als ontwikkelaar geregistreerd te staan.

Zo meld je je aan:

 1. Maak eerst een backup van je toestel.
 2. Ga op je iPhone of iPad naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com).
 3. Verwijder eventueel al aanwezige betaprofielen van de vorige grote versie van iOS, macOS, tvOS en/of watchOS, als die aanwezig zijn.
 4. Tik op de knop Sign up.

 1. Je komt nu op een niet-mobiel-geoptimaliseerd formulier waar je je iCloud-inloggegevens moet invullen. Tik op Sign in.
 2. Heb je tweestaps- of tweefactorauthenticatie ingeschakeld voor je Apple ID, dan zul je eerst moeten bevestigen met een code.
 3. Je komt nu op de pagina voor publieke beta’s. Het tabblad iOS is al geselecteerd. Blader omlaag tot je ergens in de tekst ‘enroll your iOS device’ ziet staan en tik erop.

 1. Op de pagina ‘Enroll your Devices’ tik je op de knop Download profile om het benodigde profiel te installeren.
 2. Installeer het profiel en volg de stappen om vervolgens iOS 11 beta te installeren.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om steeds nieuwe publieke beta’s te downloaden. Nieuwe beta’s komen meestal eerst beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars en een paar uur later ook voor jou als publieke betatester.

Via de Feedback-app kun je gevonden foutjes doorgeven aan Apple.

Publieke beta terugdraaien

Krijg je spijt? Dan is er geen man overboord: je kunt je op elk moment afmelden van publieke beta’s. Hou er wel rekening mee dat backups die met iOS 12 zijn gemaakt niet bruikbaar zijn in iOS 11 (enzovoort).

macOS publieke beta installeren

Het installeren van een publieke beta op de Mac werkt eigenlijk op dezelfde manier. Ook hier moet je je apparaat aanmelden in het ‘enroll’-proces waarna je de software kunt downloaden uit de Mac App Store.

Dit zijn de stappen in iets verkorte vorm:

 1. Maak eerst een backup van je Mac.
 2. Ga op je Mac naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com) en meld je aan.
 3. Je komt nu op de webpagina voor publieke beta’s. Zorg dat het tabblad macOS geselecteerd is en ‘enroll’ je Mac. Dit houdt in dat je je Mac aanmeldt als testtoestel voor de publieke beta’s.
 4. Volg de stappen om de macOS publieke beta te installeren.