5 tips om je WordPress website te optimaliseren

Iedereen met een WordPress website of webshop loopt hier wel eens tegen aan. De snelheid van jouw website of webshop is na verloop van tijd niet meer wat het geweest is.  Daarom gaan we in dit blog uitgebreid in op de optimalisatie van jouw website of webshop. Dit gaan we doen door middel van 5 tips.

  1. Wees altijd up-to-date.
  2. Verwijder overbodige plugins
  3. Werk altijd in een Child-theme.
  4. Optimaliseer je .htaccess als je gebruik maakt van apache.
  5. Zorg voor de juiste caching

Wees altijd up-to-date

Om jouw WordPress omgeving snel en veilig te houden is het van belang dat je de plugins en thema’s die je op jouw WordPress omgeving geïnstalleerd hebt staan altijd voorziet van de laatste versie. Dit verkleint de kans op een mogelijke hack.  Maak je gebruik van een thema wat bijvoorbeeld is aangekocht via themeforest dan is het van belang dat je de reacties uitschakelt als je hier geen gebruik van maakt en het reactieformulier ook weghaalt uit de template.

Verwijder overbodige plugins

Tijdens het ontwikkelen van jouw WordPress omgeving worden er ook gebruik gemaakt van diverse “plugins” voor functionaliteiten. Denk hierbij aan een agenda functionaliteit, een contact formulier of een webshop ( WooCommerce ). Maar vaak worden er ook plugins geïnstalleerd die door minder ervaren developers zijn ontwikkeld.  Deze plugins zorgen vaak voor compatibiliteitsproblemen met overige plugins.  Daarom adviseren wij altijd om plugins waar je eigenlijk geen gebruik van maakt om deze uit te zetten.

Werk altijd in een Child-theme

Een veelgemaakte fout die we tegenkomen is dat er een thema zelf wordt ontwikkeld of aangekocht maar dat er dan geen Child theme wordt gemaakt. Wij adviseren om dit wel te doen. Dit omdat een Child-theme feitelijk een overwrite is van bepaalde bestanden van het hoofd thema wat is aangekocht. In een volgende blog post gaan we verder in over de manier hoe je een Child-theme op moet zetten.

Optimaliseer je .htaccess als je gebruik maakt van apache.

Wat veel mensen vergeten is dat de .htaccess die op de hosting te vinden is om deze te optimaliseren. Een veel gebruikte tool die tips geeft over wat je bent verten en of nog moet doen is: https://gtmetrix.com

Zorg voor de juiste caching

Een veel gebruikte manier om jouw WordPress omgeving te versnellen is caching. Wij adviseren altijd om gebruik te maken van Redis in combinatie met Full Page Cache. In een latere blog zullen we hier verder op in gaan.