5 simpele stappen om je WordPress site te verhuizen

Een WordPress website verhuizen naar een nieuwe hosting partij of van een Shared Hosting pakket naar een eigen server is tegenwoordig vaak simpeler dan je denkt. In deze blog gaan we verder in op de 5 basis stappen:

 • definieer de site_url en home_url in je wp-config.php
 • Let op met caching plugins
 • Kopieren van de database
 • Verplaatsen van de site
 • Optimalisatie op de nieuw omgeving.

Definieer de site_url en home_url in je wp-config.php

Veel servers hebben tegenwoordig handige cloning tools in zich zitten ( zoals de WordPress toolkit van PLESK) maar in deze tools zit vaak een addertje onder het gras. Deze tool kopieert de site van a naar b maar neemt hierin ook de database mee. Dit betekend dat er hierdoor vervolgens een vervelende redirect kan ontstaan als je bijvoorbeeld de site kopieert van een productie omgeving naar een staging omgeving toe. Een manier om dit probleem te voorkomen is door je site en home url in je wp-config te definiëren.

Let op met caching plugins

Een caching plugin op je site installeren is onwijs handig en geeft je site een ontzettende boost op zijn laadtijd maar neemt ook problemen met zich mee. Sommige caching plugins installeren een bestandje in de wp-content folder van je site met hierin een hardcoded pad naar dit bestand of een specifiek bestand in de des betreffende caching plugin. Afhankelijk van de omgeving waar je jou website naartoe wilt verplaatsen heb je te maken met:

 • Besturings systeem van de server
 • Controle paneel wat wel of niet aanwezig is achter deze server
 • Structuur qua mappen.

Zo zijn sites die draaien op een PLESK omgeving vaak terug te vinden onder “/var/www/vhosts/” maar is de structuur voor een eigen VPS vaak gelijk aan “/var/www/html”.

Ga je dus je site verhuizen naar een nieuwe locatie, controleer dan sowieso alle bestandspaden.  Zowel op de server als in de database in de wp-options tabel.

Kopieren van de database

Een database van de ene omgeving naar de andere omgeving kopiëren kan door simpel weg in te loggen op de database, hier een export van te draaien en te importeren in de nieuwe database tool. Let hierbij dan wel op stap 1. Maak je hier geen gebruik van dan kun je in de wp-options tabel de site en home url aanpassen.

Een andere goed werkende manier om de database over te verhuizen is door gebruik te maken van WP Migrate DB Pro van Delicious Brains.

Verplaatsen van de site

Een belangrijk punt bij het verhuizen van de website is het verhuizen van de bestanden aanwezig op de FTP. Afhankelijk van de grote van de website doen wij dit vaak op 2 manieren.

 1. Ouderwets downloaden via de FTP en uploaden naar de nieuwe locatie.
 2. De WordPress site staat in GIT behalve de plaatjes. Deze kopiëren we via rsync over naar de nieuwe locatie.

Optimalisatie op de nieuwe omgeving

Het aller belangrijkste van de verhuizing is de optimalisatie op de nieuwe omgeving. Hiervoor zijn een aantal simpele dingen belangrijk.

 • Zorg dat je SSL certificaat over is gezet en goed is geïnstalleerd
 • Zorg dat alle afbeeldingen over zijn gezet
 • Zorg dat er een backup schema is ingesteld en daadwerkelijk werkt.
 • Zorg dat je een CDN hebt ingesteld voor je afbeeldingen
 • Controleer of dat caching is ingesteld.
 • Als laatste kun je via GTMetrix een controle van de site laten uitvoeren. Hierin worden nog een aantal punten aangestipt die je moet aanpassen. Doe dit ook!

Wil je de verhuizing uit handen geven of heb je ondersteuning van ons nodig dan zitten we voor je klaar rechts onder in de hoek.